Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 17.04.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: George DAMIAN
Titlul articolului: Paraciosii Europei
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/display.php?id=198014&data=2006-04-17


Intangibilul sef al delegatiei parlamentare romanesti pe langa Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, senatorul Gyorgy Frunda s-a laudat in fata jurnalistilor ca a mai efectuat o delatiune la inaltul for. Nu, nu este vorba de faptul ca intre 2003 si 2004 a ocupat in mod ilegal si abuziv functia de senator, incompatibila cu calitatea domniei sale de membru in consiliile de administratie ale unor firme private. Nu, paraciosul senator Gyorgy Frunda s-a laudat in fata jurnalistilor ca grupul popularilor europeni de la Consiliul Europei ar fi adoptat, in unanimitate, o declaratie de solidaritate cu domnia sa in ceea ce priveste solicitarile de schimbare din functia de sef al delegatiei Romaniei la APCE. Deocamdata nu e clar de ce trebuie pironit cu tot dinadinsul Gyorgy Frunda in aceasta functie - nu cred ca s-a epuizat rezerva de cadre vrednice a patriei - insa mult mai interesant este faptul ca s-ar putea sa-i creasca nasul peste limitele admise de standardele CoE senatorului care nu reprezinta Romania la APCE. Iar aceasta deoarece Denise O'Hara, secretarul grupului PPE a confirmat ca miercuri nu s-a adoptat nici o declaratie de sprijin la adresa lui Gyorgy Frunda.

Senatorul sef al delegatiei Romaniei la APCE s-a facut remarcat prin Recomandarea 1735 cu titlul "Conceptul natiunii" in care se sustine, printre altele, ca notiunea de stat national este depasita si care promoveaza autonomia minoritatilor nationale. Senatorul Frunda nu este singur, primeste un sprijin sustinut de la Budapesta in paraciunile pe langa Inalta Poarta de la Bruxelles despre cum umbla discriminarea libera pe strazile Romaniei. Doar ca Olli Rehn, comisarul pentru Extindere, a afirmat in Parlamentul European ca referitor la drepturile minoritatilor Romania indeplineste de mai multi ani criteriile in acest domeniu si ca nu i se poate cere mai mult decat statelor membre ale UE. Europarlamentarii Budapestei nu s-au potolit nici in fata replicii raportorului pentru Romania Pierre Moscovici care a declarat ca daca toate tarile ar fi apreciate dupa parerile lor, Franta nu ar putea fi membra UE.

Si se pare ca toata distractia asta a parelor si santajelor o sa dureze la infinit. De exemplu Marko Bela s-a dedat la un santaj politic afirmand ca "Daca dezbaterea pe legea statutului minoritatilor nationale se va prelungi pana la momentul la care UDMR va trebui sa isi exprime o opinie in legatura cu accederea ca membri cu drepturi depline a democratilor in Partidul Popular European, UDMR va recomanda respingerea cererii de adeziune".

Insistenta asupra unui statut al minoritatilor este o chestiune absolut inutila si contraproductiva mai ales in ceea ce priveste santajele cu Uniunea Europeana care ar vrea mortis sa vada adoptat acest statut. In primul rand principalele drepturi ale minoritatii maghiare sunt reglementate si respectate prin mai multe legi diferite. Minunea cu legea statutului minoritatilor nationale care trebuie musai adoptat cat mai curand pentru ca asa bat din pinteni unii si altii nu este altceva decat un motiv de a crea false probleme.

Chestiunile reclamate insistent pe la curtile europene sunt de fapt rezolvate. Dreptul de a studia in limba materna este legiferat, iar la Cluj, in cadrul Universitatii Babes-Bolyai exista in limba maghiara 50 de specializari la nivel de licenta, 22 de specializari la nivel de master, toate in cadrul a 16 facultati de stat. Insistenta pentru definirea regiunilor de dezvoltare a Romaniei in conformitate cu regiunile istorice este cat se poate de stupida de vreme ce conditiile si relatiile economice sunt total diferite fata de cele de acum cateva sute de ani. De fapt toate aceste cereri de autonomie, despartire a unei universitati multiculturale functionale, promovate la Bruxelles sub masca unei inchipuite discriminari nu constituie altceva decat o totala lipsa de fair-play in echilibrul politic. Reprezentantii politici ai unei minoritati nu pot sustine ca sunt discriminati atata vreme cat se gasesc in functii inalte - pana la urma ar insemna ca tocmai ei pun in practica discriminarea la adresa alegatorilor care i-au ridicat catre cele mai inalte demnitati. Iar santajul politic nu constituie sub nici o forma un model de colaborare politica - cu atat mai putin unul european.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.